• 9.228
    0
    15.000

Kaznite Indexov govor mržnje

U petak 23.12. održava se prvo ročište udružne tužbe koju je udruga U ime obitelji podnijela protiv protiv Index.hr-a i novinara tog portala kojom se traži zaštita od diskriminacije prema osobama katoličke vjeroispovijedi.

Podsjetimo, 13.travnja ove godine na portalu Index.hr objavljen je tekst naslova „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“, koji je štovanje tijela svetog Leopolda Mandića u Zagrebačkoj katedrali, komentirao sljedećim riječima:

„Danas kada smo na TV-u gledali prijenos nekrofilskih orgija u kojima je sudjelovao vrh katoličke crkve... Količina popustljivosti koju imamo prema katoličkoj crkvi je nevjerojatna... kad tijelo ostavite crkvi, ono isto tako završava kod bolesnika, ali ovi će vas bolesnici strpati u staklenu kutiju i s vama uokolo paradirati... Pun trg ljudi koji pjesmom i prijenosom slave dolazak putujućeg leša patuljastog jednorukog sveca“

Nakon navedenog članka, na istom su portalu uslijedili i drugi članci u kojima se na neprijateljski i ponižavajući način odnosilo prema svima vjernicima katoličke vjeroispovjesti.

Ovako grubo vrijeđanje vjernika prošlo je nekažnjeno od strane HND-a, na čelu sa Sašom Lekovićem, stoga se udruga U ime obitelji odlučila na sudsku tužbu protiv portala i novinara Index.hr-a.

Potpišite ovu peticiju i zatražite da se ovakav uvredljiv govor prema vjernicima sankcionira, inače će oni koji se njime služe biti ohrabreni da ga nastave koristiti.

Potpiši

Primatelj: 
Agencija za elektroničke medij
e (
info@e-mediji.hr)

Poštovani,

Kao vjernik doživio sam uvredljivim pisanje portala Index.hr povodom pisanja navedenog portala o čašćenju tijela svetog Leopolda Mandića u Zagrebačkoj katedrali.

Smatram da su tekstovima na navedenom portalu izravno diskriminirane osobe katoličke vjeroispovijedi, tako što su svojim pisanjem novinari Index.hr-a doveli u pitanje njihovo pravo da se javno okupljaju, te da javno očituju svoju vjeru na način da izvršavaju svoj vjerski običaj javnog štovanja relikvije sveca. Autori su, nadalje, svojim pisanjem povrijedili dostojanstvo vjernika, tako što su pripadnike Katoličke Crkve proglasili bolesnicima i nekrofilima, stvarajući tako prema njima neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje.

Ovime je dovedeno u pitanje pravo vjernika da javno očituju svoju vjeru na način da izvršavaju svoj vjerski običaj javnog štovanja relikvije sveca, a koje pravo je zajamčeno člankom 40. Ustava Republike Hrvatske te člankom 9. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Posebno zabrinjava što ovo nije prvi puta da portal Index.hr na uvredljiv način nastupa prema vjernicima katoličke vjeroispovjesti, već je to dio portalovog redovitog odnosa prema njima, posebno izraženog u tekstovima poput „Kako vam je bilo na paradi s lubanjama i komadima mrtvaca?“ iz 4. veljače 2014. Godine, ili teksta "Dragi biskupe Lastan, činim li grijeh ako šamaram majmuna" objavljenog 11. siječnja 2011., na što je Vijeće za elektroničke medije već ranije reagiralo.

Tražim stoga od Vas da zaustavite ovakve oblike vrijeđanja i diskriminacije te da osigurate da se moć koju mediji imaju na živote svih građana ne zloupotrebljava za širenje mržnje i netrpeljivosti.

S poštovanjem,

Potpiši me je peticijska platforma koja vam pomaže da potražite istomišljenike i omogućite svojim sugrađanima da čuju zašto vam je nešto važno  te da Vas, misle li isto kao i Vi, podupru svojim potpisom.  Cilj je omogućiti građanima da na jasan način iznesu svoj stav, vrijednosti i argumente te ih pretoče u konkretne zahtjeve državnim dužnosnicima. Jasni i argumentirani zahtjevi gađana i birača – za poštene političare i dužnosnike predstavljaju važan orjentir i poticaj na poboljšanja, a ne nepoštene pritisak.  Jasno izrečeni i dobro argumentirani stavovi koje svojim potpisom podupre značajan broj građana – donose promjene.