• 25.035
  0
  25.000

Zaustavimo financiranje vrijeđanja Hrvata i Republike Hrvatske iz naših džepova!

 

Udruga U ime obitelji sastavila je Izvještaj u kojem je ukazala na činjenicu da tjednik Novosti, kojemu je samo za 2016. godinu dodijeljeno 3,2 milijuna kuna iz državnog proračuna, promiče netolerantnost prema većinskom hrvatskom narodu, vrijeđajući pri tome i Republiku Hrvatsku, njezinu državnost i suverenost.

 

Tjednik Novosti se  financira iz programa Savjeta za nacionalne manjine za promicanje kulturne autonomije, odnosno kulture, običaja i jezika srpske nacionalne manjine. Međutim, umjesto da je taj novac pozitivno upotrijebljen za promicanje kulture, običaja i jezika srpske nacionalne manjine, on je zloupotrebljen za političke obračune s neistomišljenicima  i uvrede na račun Hrvata i Hrvatske, što se može vidjeti iz brojnih primjera tekstova objavljenih u Novostima:

 

 • „Znanstvenici su, hvale se, čak i slijepom crijevu našli razlog postojanja, a za hrvatsku se suverenost, eto, do danas ne zna čemu služi, čak ni postoji li.“ (Novosti, 20. 1. 2017.)

 • „Nema, eto, identitetski sluđenijeg i sje******eg naroda od Hrvata. Ne znaju oni ni koje im je prvo polje na grbu, ni koji im je zapravo grb na zastavi, ni koja im je onda zastava države, ni koja im je uopće država.“ (Novosti, 2. 12. 2016.)

 • „Šupačka Hrvatska je nacionalna država Šupaka i njihov servis.“ (Novosti, 27. 5. 2016.)

 • „Neka se, za primjer, crkva povuče iz škola skupa s talibanskim vjeronaukom, neprosvijećenim vjeroučiteljima, idiotskom mizoginijom, smrdljivim nacionalizmom i pokvarenim revizionizmom koji je crkvene prostore otvorio skoro svakoj ustašoidnoj budali. Odjebite.“ (Novosti, 13. 1. 2017.)

Prema kriterijima natječaja po kojemu su dodijeljena sredstva za Novosti (točka 16.), stoji da će onima koji promiču netolerantnost prema bilo kojem manjinskom ili većinskom narodu biti zabranjeno prijavljivati se na isti natječaj na tri godine, što je u skladu s praksom Europske unije koja ne dozvoljava trošenje državnog novca za širenje netolerancije.

 

Uz to, upozoravamo i na sukob interesa u kojemu se nalazi g. Milorad Pupovac koji je 1) predsjednik SNV-a koje izdaje Novosti 2) član Savjeta za nacionalne manjine koje raspodjeljuje sredstva za tiskanje Novosti 3) član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kojemu Savjet podnosi Izvještaj o trošenju novca.

 

Potpišite ovu peticiju i zatražite od Savjeta za nacionalne manjine da se poštuju kriteriji natječaja, da se zaustavi financiranje vrijeđanja hrvatskog naroda i Republike Hrvatske iz Vašeg džepa - 280.000 kuna mjesečno! - i od saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da održi hitnu sjednicu Odbora na temu zlouporabe sredstva namijenjenih srpskoj nacionalnoj manjini.

Potpiši

PRIMATELJI:

Članovi Savjeta za nacionalne manjine

Članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Članovi Odbora za predstavke i pritužbe

 

 

Poštovani članovi Savjeta za nacionalne manjine,

Poštovani članovi saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina,

Poštovani članovi saborskog Odbora za predstavke i pritužbe [građana],

udruga U ime obitelji sastavila je Izvještaj u kojem ukazuje na zloupotrebu 3,2 milijuna kuna iz državnog proračuna koji je Savjet za nacionalne manjine dodijelio Srpskom narodnom vijeću za tiskanje 52 izdanja tjednika Novosti u 2016. godini, u sklopu programa ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, odnosno promicanja kulturno–povijesnog identiteta nacionalnih manjina. Prema općim kriterijima natječaja (točka 4.), sredstva se dodjeljuju za programe koji doprinose promicanju vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, unapređivanju tolerancije i uspostavljanju multietničkog i multikulturalnog povjerenja.

Suprotno navedenom kriteriju, kroz Izvještaj je ukazano na činjenicu da tjednik Novosti izražava i potiče na netolerantnost prema većinskom hrvatskom narodu, grubo vrijeđajući smisao njegove državnosti, suverenosti, vjerske pripadnosti, te Republiku Hrvatsku, što je u direktnoj suprotnosti s kriterijima prema kojima su mu dodijeljena sredstva iz državnog proračuna. Primjeri uvreda su brojni, a ovdje izdvajamo samo neke:

 

 • „Znanstvenici su, hvale se, čak i slijepom crijevu našli razlog postojanja, a za hrvatsku se suverenost, eto, do danas ne zna čemu služi, čak ni postoji li.“ (Novosti, 20.1.2017.)

 • „Nema, eto, identitetski sluđenijeg i sje*****eg naroda od Hrvata. Ne znaju oni ni koje im je prvo polje na grbu, ni koji im je zapravo grb na zastavi, ni koja im je onda zastava države, ni koja im je uopće država.“ (Novosti, 2.12.2016.)

 • „Šupačka Hrvatska je nacionalna država Šupaka i njihov servis.“ (Novosti, 27.5.2016.)

 • „Neka se, za primjer, crkva povuče iz škola skupa s talibanskim vjeronaukom, neprosvijećenim vjeroučiteljima, idiotskom mizoginijom, smrdljivim nacionalizmom i pokvarenim revizionizmom koji je crkvene prostore otvorio skoro svakoj ustašoidnoj budali. Odjebite.“ (Novosti, 13. 1. 2017.)

 

S obzirom da u Posebnim kriterijima natječaja za 2016. godinu (točka 16.) stoji „udrugama za koje se utvrdi da svojim radom i aktivnostima potiču netolerantnost unutar svoje nacionalne manjine, prema drugim nacionalnim manjinama i pripadnicima većinskog naroda… gube pravo na prijavu programa na Javni poziv Savjeta za nacionalne manjine u roku od 3 godine“, očekujem od:

- Savjeta za nacionalne manjine da  hitno postupi u skladu s iznesenim činjenicama i argumentima u ovom Izvještaju te prema kriterijima natječaja obustavi financiranje tjednika Novosti i ukine mu pravo na prijavu programa na Javni poziv Savjeta u roku od 3 godine.

- Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da hitno održi tematsku sjednicu na temu zlouporabe sredstva namijenjenih srpskoj nacionalnoj manjini od strane tjednika Novosti za širenje netrpeljivosti prema hrvatskom narodu.

S poštovanjem,

Potpiši me je peticijska platforma koja vam pomaže da potražite istomišljenike i omogućite svojim sugrađanima da čuju zašto vam je nešto važno  te da Vas, misle li isto kao i Vi, podupru svojim potpisom.  Cilj je omogućiti građanima da na jasan način iznesu svoj stav, vrijednosti i argumente te ih pretoče u konkretne zahtjeve državnim dužnosnicima. Jasni i argumentirani zahtjevi gađana i birača – za poštene političare i dužnosnike predstavljaju važan orjentir i poticaj na poboljšanja, a ne nepoštene pritisak.  Jasno izrečeni i dobro argumentirani stavovi koje svojim potpisom podupre značajan broj građana – donose promjene.