• 4.218
    0
    5.000

Zaustavite zloupotrebu suzbijanja diskriminacije za progon neistomišljenika!

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina objavio je nacrte kontroverznih antidiskriminacijskih mjera koje se mogu zloupotrijebiti za progon neistomišljenika!

Nacrt Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije 2016. – 2021. i Nacrt Akcijskog plana za njegovu provedbu 2016. – 2018. sadrže ciljeve i mjere koje trebaju provoditi državna tijela u sljedećih pet godina u svrhu suzbijanja diskriminacije. Nažalost, neke se mjere mogu upotrijebiti za ograničavanje ljudskih prava i građanskih sloboda – npr. onih koji drže obiteljske vrijednosti ili su vjernici – čija se uvjerenja ne podudaraju s ideologijom dokumenta, poput mjera osiguravanja dostupnosti pobačaja, dostupnosti “pilula za dan poslije”, pritiska na liječnike koji se pozovu na priziv savjesti, cenzuriranja školskih udžbenika za “diskriminatoran sadržaj” (npr. iz vjeronauka), nadzor provedbe Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, educiranje u ideologijama osoba zaposlenih u pojedinim sektorima i područjima – doktora, novinara, suca, državnih službenika, socijalnih radnika…, što otvara mogućnost da osobe koje ne žele sudjelovati u takvim ideološkim mjerama dobiju otkaz.

Pozivamo vas da potpišete peticiju predsjedniku Vlade RH da se razriješe ravnatelj Ureda za ljudska prava i Radna skupina koji su ovakve mjere predložili. Njeni članovi nisu poznati javnosti. Nakon dvije godine “rada” Radne skupine (od rujna 2014. do sredine 2016.), uz budžet europskog projekta od 119.655 eura, nacrti ovih mjera pušteni su u javnu raspravu u vremenu političke krize (dan nakon pada Vlade), ljeti i za vrijeme Europskog prvenstva (kad je većina građana na godišnjem i ne prati događanja), što predstavlja ozbiljan manjak demokratske kulture!

Potpišite peticiju i zatražite da se održi kvalitetna javna rasprava, da se razriješi Radna skupina i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je dozvolio da se objavi dokument s ovakvim mjerama, koje mogu ograničiti građanske slobode i ljudska prava!

Potpiši

 

Primatelji:

Predsjednik Vlade, g. Tihomir Orešković

 

Poštovani predsjedniče Vlade, g. Tihomir Orešković,

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina je nakon dvije godine “rada” njegove Radne skupine (od rujna 2014. do sredine 2016.), u sklopu europskog projekta od 119.000 eura, objavio Nacrt Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije 2016. – 2021. i Nacrt Akcijskog plana za njegovu provedbu 2016. – 2018., a rezultat je da su predložene antidiskriminacijske mjere: preopćenite i nejasne (podložne interpretaciji i zlouporabi); manjkave (neke skupine, poput trudnica, zaposlenih majki, vjernika, obitelji s više djece, itd. uopće nisu obuhvaćene); ideološke (bave se ideologijom udruga Platforme 112, poput uvođenja građanskog odgoja, provođenja i nadzora provedbe Zakona o životnom partnerstvu, osiguravanje dostupnosti tableta za dan poslije i pobačaja, cenzuriranje školskih udžbenika – što sve ne bi trebalo biti dio mjera za suzbijanje diskriminacije); opasne (predstavljaju opasnost za građanske slobode i ljudska prava jer se mogu koristiti za progon neistomišljenika).

Osim toga, ovi su dokumenti pušteni u javnu raspravu u vremenu političke krize (dan nakon pada Vlade), ljeti i za vrijeme Europskog prvenstva (kad je većina građana na godišnjem i ne prati događanja), u trajanju od 15 dana (do 1. srpnja), a ne od 30 dana, kako je predviđeno Zakonom o pravu na pristup informacijama (čl. 11., st. 3.), što sve predstavlja ozbiljan manjak demokratske kulture!

Tražimo od Vas:

- Razrješenje ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i

- Razrješenje Radne skupine, koji su predložili ovakve mjere koje mogu ograničiti građanske slobode.

- Tražimo da se javna rasprava održi u vremenu koje dolikuje ovakvom nacionalnom dokumentu.

S poštovanjem,

 

Potpiši me je peticijska platforma koja vam pomaže da potražite istomišljenike i omogućite svojim sugrađanima da čuju zašto vam je nešto važno  te da Vas, misle li isto kao i Vi, podupru svojim potpisom.  Cilj je omogućiti građanima da na jasan način iznesu svoj stav, vrijednosti i argumente te ih pretoče u konkretne zahtjeve državnim dužnosnicima. Jasni i argumentirani zahtjevi gađana i birača – za poštene političare i dužnosnike predstavljaju važan orjentir i poticaj na poboljšanja, a ne nepoštene pritisak.  Jasno izrečeni i dobro argumentirani stavovi koje svojim potpisom podupre značajan broj građana – donose promjene.